Om BJJ

BJJ er en raffinert videreutvikling av det som innen Judo kalles ne waza – bakkekamp. Teknikkene handler om å bruke tyngdekraft, moment og vektstangprinsipp for å forsvare seg mot, og kontrollere, en større og sterkere motstander når man er nede på bakken. Har man først havnet på bakken finnes det flere dominante posisjoner som det er gunstig å være i. Kunsten er å kjenne til disse posisjonene, og hvordan man kan komme inn i eller ut av dem. Sparringen er over når den ene utøveren “tapper”, det vil si klapper med en hånd på motstanderen for å markere at noe begynner å bli ubehagelig.

Som treningsform har BJJ stor effekt på koordinasjon, motorikk, kondisjon, fleksibilitet og kjernemuskulatur. Du kan helt fint begynne med dette om du så er 15 eller 75, og det er perfekt for deg som har begynt å snuse på 40-årskrisen. Den første tiden er ofte litt forvirrende, med mange nye ting å lære, og i tillegg gjerne litt utenfor komfortsonen. Ikke gi deg! Fremgangen kommer hvis du kommer på treningene.

Over hele verden er BJJ populær blant kvinner som en form for selvforsvar, fordi fokuset er å gi trygghet og effektive virkemidler når man ligger på bakken med noen tyngre og sterkere over seg. Å bli mer komfortabel i slike situasjoner, sammen med teknikkene du lærer for å komme deg ut av dem, gir stor selvtillit og trygghet.

Hva vi trener:

Kveldsøktene på mandag og onsdag fokuserer på instruksjon av teknikker. Vi har også et parti hver fredag som brukes til ren sparring. Hos oss handler alle treningsøktene om å samarbeide for felles utvikling heller enn å bygge opp konkurranseutøvere. Utøvere som fokuserer på å vinne slutter når de ikke vinner lenger; utøvere som fokuserer på å lære, slutter aldri. Hvis du helst vil se på treningspartnerne som motstandere du skal “vinne” over, så er ikke PKS rette stedet for deg.

Gradering:

I BJJ brukes belter og striper for å måle teknisk fremgang. Det kan ta tid å få nye belter, mer tid enn i en del andre grener, og du trenger ikke tenke på det hvis du ikke vil. Hvis du ønsker kan du få en gratis PDF med oversikt over pensum og struktur. For de fleste er det nok med egne motivasjoner i begynnelsen, og så kommer striper og belter som ekstra motiverende milepæler etterhvert.

PKS er en del av Roy Dean Academy. Roy Dean er en fantastisk utøver og pedagog med bred erfaring innen mange kampsportgrener. Vi har valgt å være tilknyttet hans akademi fordi det gir oss en klar struktur, med tydelig pensum og tilgjengelige instruksjonsvideoer til alle grader. Søk på navnet hans på YouTube, så får du et inntrykk av hans stil. Du kan også kjøpe og laste ned videoer fra nettsiden hans http://roydean.tv om du har lyst til det.

Nybegynner?

Som regel kan du låne en drakt første gang du kommer, mot at du leverer den nyvasket tilbake på neste trening (hvis den ikke returneres går vi ut fra du vil beholde den, og fakturerer deg full pris). Det kan være stor pågang, så kom gjerne 20 minutter før treningen begynner, i treningstøy uten metall eller glidelåser som kan skrape opp mattene.

Ta med en venn(inne) og kom. Vi gleder oss til å ta imot dere på trening.

DanielBrasiliansk Jiu Jitsu